Αγαπητοί φίλοι με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι σε συνεργασία με το Συστημικό Ινστιτούτου Κύπρου (Systemic Institute of Cyprus) ξεκινάει ομάδα εκπαίδευσης γονέων με παιδιά δημοτικού στην μέθοδο «Μη-βίαιης αντίστασης” στην Μυτιλήνη.

Γράφει η Ασπασία Παπαχίου

Ψυχολόγος

 

 

 

ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ
Βιωματική Εκπαιδευτική Ομάδα Γονέων
Έναρξη 12 Οκτωβρίου 2019
Οι εγγραφές ξεκίνησαν!!
Αγαπητοί φίλοι με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι σε συνεργασία με το Συστημικό Ινστιτούτου Κύπρου (Systemic Institute of Cyprus) ξεκινάει ομάδα εκπαίδευσης γονέων με παιδιά δημοτικού στην μέθοδο «Μη-βίαιης αντίστασης” στην Μυτιλήνη.
Η μέθοδος «Non Violent Resistance” αποτελεί μία νέα παιδαγωγική πρόταση για την οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα, το οποίο δημιούργησε ο ψυχοθεραπευτής Haim Homer . Το νέο αυτό μοντέλο γονεϊκής εξουσίας απευθύνεται τόσο σε γονείς όσο και σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και δασκάλους. Το συστημικό μοντέλο «Non Violent Resistance” έχει γίνει γνωστό σε όλον τον κόσμο και αποκτά ολοένα και περισσότερη αποδοχή.
Δίνοντας έμφαση στη σημασία των σχέσεων, στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης (γονέα- παιδιού) και στην ισότιμη κατανόηση, οι γονείς μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές του παιδιού, αποκλειστικά και μόνο, με μέσα που δεν συντηρούν την βία και δεν την κλιμακώνουν κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης τους με το παιδί. Οι γονείς αποκτούν όλα εκείνα τα εφόδια για την κατανόηση του εαυτού τους ως γονείς και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους με το παιδί τους.
Στόχος της ομάδας είναι:
➢ Οι γονείς να αναγνωρίσουν την πολυπλοκότητα του ρόλου τους.
➢ Να διευκολυνθεί η έκφραση των δυσκολιών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γονείς σήμερα.
➢ Να διευκολυνθεί η εύρεση νέων τρόπων και λύσεων για την διαχείριση του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών από τους γονείς προάγοντας τη ψυχική τους ανθεκτικότητα.
➢ Να ανακατασκευαστεί το νόημα του ρόλου του γονέων και της σχέσης με τα παιδιά τους ώστε το σύστημα της οικογένειας να λειτουργεί αποτελεσματικά.
➢ Οι γονείς μέσω της ομαδικής διεργασίας να πάρουν ανατροφοδότηση για τα συναισθήματα τους και τις εμπειρίες τους και να διευρύνουν την αντίληψη τους και τις δυνατότητες δράσης τους μέσω των εμπειριών των άλλων συμμετεχόντων στην ομάδα.
Δομή της ομάδας:
Η ομάδα θα ολοκληρωθεί σε έξι (6) δίωρες συναντήσεις (18:00-20:00).
1η Συνάντηση- 12/10/2019 «Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των παιδιών. Οι ανάγκες και προκλήσεις των γονιών σήμερα»
2η Συνάντηση- 23/10/2019 «Πώς μπορούν οι γονείς να προλάβουν τις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών»
3η Συνάντηση- 09/11/2019 «Αντιδραστικά παιδιά: Η αντιμετώπισή της βίας των παιδιών στο σπίτι»
4η Συνάντηση- 20/11/2019 «Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας. Μαθαίνω να ρυθμίζω το συναίσθημα μου»
5η Συνάντηση- 07/12/2019 «Αναζητώντας συνεργασία με τους δασκάλους και το σχολείο»
6η Συνάντηση-18/12/2019 (Λήξη) «Συμμαχώντας με το παιδί μου. Ανακαλύπτω αποθέματα»
Συντονίστρια της ομάδας: Ασπασία Παπαχίου, Ψυχολόγος M.Sc. Κλινικής Ψυχολογίας, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, Ειδικευόμενη στην Συστημική Ψυχοθεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας.
Η ομάδα είναι κλειστή και απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και το κόστος συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο 22510-34513 ή στο email: apapachiou@gmail.com.