Βελονισμός και Διαχείριση του στρες!

Γράφει ο Θοδωρής Τάκας

Φυσικοθεραπευτής

 

 

Ζούμε σε μια άκρως απαιτητική εποχή που ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να ανταπεξέλθει σε νέους ρόλους και προκλήσεις. Αποτέλεσμα όλων των νέων αυτών ρόλων και απαιτήσεων είναι το στρες και ειδικότερα η διαχείριση αυτού, είτε αυτό είναι παραγωγικό- δημιουργικό στρες (Καλό στρες),που είναι ωφέλιμο και συντηρεί μια λειτουργική κατάσταση, είτε αυτό είναι μη- παραγωγικό (Κακό στρες), που μπορεί να επιφέρει πολλά και διάφορα προβλήματα(προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά) εάν δεν διαχειριστεί εγκαίρως και σωστά.

Υπάρχουν δυο τύποι μηχανισμών ανταπόκρισης στο στρες, η βραχυπρόθεσμη αντίδραση <<μάχης ή φυγής>> (Fight or flight) και η μακροπρόθεσμη αντίδραση <<Σύνδρομο γενικής προσαρμογής>> (General adaptation syndrome).

Οι στρεσογόνοι παράγοντες διαχωρίζονται ανάλογα με τον χρόνο εμφάνισης, την διάρκεια, την συχνότητα και την ένταση, και διακρίνονται σε βραχυπρόθεσμοι-οξείς, χρονικά περιορισμένοι, χρόνιοι ή μακροπρόθεσμοι, καθημερινοί και από σοβαρές αλλαγές (πχ καταστροφές). Ανάλογα με την προέλευση του στρεσογόνου παράγοντα διακρίνονται επιμέρους σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας, εργασιακά και οικονομικά προβλήματα, οικογενειακές απαιτήσεις κ.α και σε εσωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η αδυναμία να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, τελειομανία, αρνητικές σκέψεις κ.α.

 

Το στρες επηρεάζει το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσιακό σύστημα με αποτέλεσμα διάφορες παθήσεις να σχετίζονται πλέον αποδεδειγμένα άμεσα με αυτό. Όταν τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν έχουν διάρκεια, τότε η βλάβη που προκαλείται στον οργανισμό έχει μεγαλύτερη έκταση, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη παθήσεων όπως :

* Χρόνιος μη ειδικός οσφυϊκός πόνος

* Χρόνια αυχεναλγία

* Χρόνιος πυελικός πόνος

* Χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία

* Ινομυαλγία / Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

* Αυτοάνοσα νοσήματα

* Σύνδρομο Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

* Δερματικές παθήσεις ( Ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα, αλωπεκίαση)

* Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

* Κατάθλιψη

* Υπέρταση

* Παχυσαρκία

* Γαστρίτις

* Ψύχωση

Τα πιο κοινά συμπτώματα του στρες είναι:

* Πονοκέφαλος

* Διαταραχές ύπνου

* Εφίδρωση

* Ταχυκαρδία

* Μυϊκός κάματος

* Ενοχλήσεις στο στομάχι

Ένας χώρος ο οποίος βάλλεται ιδιαίτερα από το στρες είναι και αυτός του αθλητισμού. Οι αθλητές περνάνε πολλά διαφορετικά είδη στρες όπως το σωματικό, το ψυχολογικό, το νοητικό, το μεταβολικό και το κοινωνικό στρες που εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να αποβούν μοιραία για την αθλητική τους πορεία.

Κλινικά χαρακτηριστικά στρες στους αθλητές:

* Απώλεια βάρους

* Διαταραχές της περιόδου (γυναίκες)

* Κόπωση

* Κατάγματα κόπωσης (stress fractures)

* Βουλιμικά επεισόδια

* Πρόκληση εμέτου

* Υπερβολική άσκηση / υπερπροπόνηση

* Διαιτητικά/ προπονητικά λάθη

Η δράση του βελονισμού στην καταπολέμηση του στρες έχει μια ρυθμιστική λειτουργία στην υποθάλαμό-υποφυσιακή οδό καθώς και στο νεύρο-ενδοκρινό-ανοσιακό σύστημα μέσω διάφορων σημείων βελονισμού που βρίσκονται σχεδόν σε όλο το σώμα.

Ο λόγος που ο βελονισμός είναι τόσο αποτελεσματικός στη θεραπεία του στρες είναι ότι αντιμετωπίζει το σώμα και το πνεύμα ως σύνολο. Θεωρεί ότι οι συναισθηματικές διαταραχές μπορούν να σωματοποιηθούν και αντίστροφα.

Πλεονεκτήματα βελονισμού στην διαχείριση του στρες

* Παρέχει αποτέλεσμα από την 1η κιόλας συνεδρία

* Δεν προκαλεί παρενέργειες

* Δεν προκαλεί εξάρτηση

* Ανώδυνη θεραπεία

* Βοηθάει στην μείωση ή/και την παύση λήψης φαρμάκων

* Δημιουργεί αίσθημα ανάτασης και ευφορίας

Ο βελονισμός και ιδιαίτερα ο ηλεκτροβελονισμός και ο ωτοβελονισμός έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να τροποποιήσουν την σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών στο νευρικό σύστημα επηρεάζοντας την παραγωγή ουσιών όπως η κορτιζόλη, η ACTH, η ακετυλοχολίνη, οι

ενδορφίνες, η μελατονίνη, της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και του νιτρικού οξειδίου. Οπότε ο βελονισμός θεωρείται πλέον μια σημαντική συμπληρωματική ή και ως μονοθεραπεία για την διαχείριση του στρες τόσο σε πολίτες όσο και σε αθλητές.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση και η διαχείριση του στρες μέσω του βελονισμού, όταν ασκείται από πιστοποιημένο βελονιστή, δεν έχει παρενέργειες όπως τα αγχολυτικά και τα ηρεμιστικά φάρμακα.

Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Μυτιλήνης, ο εξειδικευμένος Βελονιστής Φυσικοθεραπευτής Θοδωρής Τάκας εφαρμόζει εξατομικευμένο πρωτόκολλο για την διαχείριση του στρες για τον κάθε πάσχοντα με βάση την διάγνωση και την κλινική του εικόνα (συμπτώματα) με μοναδικό σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα, εφαρμόζοντας νομότυπα πρακτικές Βίο-Ιατρικού βελονισμού, ωτοβελονισμού, κράνιο-βελονισμού, ηλέκτρο-βελονισμού, τεχνικής ξηράς βελόνας (Dry Needling).

Πρόκειται για μια νέα θεραπευτική μέθοδό στην αντιμετώπιση πληθώρα κλινικών και μη παθήσεων όπως μυοσκελετικές και νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλικά, σύνδρομα παγίδευσης νεύρων, πάρεση προσωπικού, νευραλγία τριδύμου κ.α), χρόνιο πόνο, μετεγχειρητικό πόνο, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, διαχείριση άγχους. Στρες, κρίσεων πανικού.

Ο φυσικοθεραπευτής και συν-ιδιοκτήτης του κέντρου Θεόδωρος Τάκας είναι ο πρώτος διπλωματούχος στο Βόρειο Αιγαίο του «Εργαστηρίου Μυοσκελετικής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Φυσικοθεραπευτική Εταιρεία Αλγολογίας διάρκειας 250 εκπαιδευτικών ωρών με πρακτική εξάσκηση στο πανεπιστημιακό ιατρείο πόνου του Αρεταιείου νοσοκομείου, στους κλινικούς χώρους του Εργαστηρίου ΜΣΚ Φυσικοθεραπείας του ΠαΔΑ και στο Ανατομείο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασής Μυτιλήνης είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετή πληροφορία και ενημέρωση πάνω στις εφαρμογές της μεθόδου του βελονισμού.

 

Με εκτίμηση,

Θεόδωρος Τάκας,

Φυσικοθεραπευτής (PT)

Ειδικός Βελονισμού (CertAcu)

Τηλ Επικοινωνιας:22510-29802