Γνωστική- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία: Τί είναι, σε τί μπορεί να βοηθήσει και πώς λειτουργεί.

Γράφει η Μυρσινιά Χρυσάνθη

Ψυχολο-υγεία

 

 

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας η οποία έχει ως βασικό μέλημα τον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν έναν θεραπευόμενο,  μέσω της σύμπραξης του θεραπευόμενου με τον ψυχοθεραπευτή του. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πόλων είναι πολύ σημαντική. Μέσω αυτής ο θεραπευόμενος εντοπίζει τη βάση του προβλήματός του και στη συνέχεια με την αλλαγή του τρόπου σκέψης πετυχαίνει την αλλαγή στη συμπεριφορά. Η αλλαγή αυτή χρειάζεται χρόνο και επιμονή και φυσικά μεγάλη προσπάθεια από μέρους του θεραπευόμενου.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία διαφέρει από τις άλλες μορφές ψυχοθεραπείας γιατί επικεντρώνεται στο τώρα και στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον θεραπευόμενο τη δεδομένη στιγμή και όχι στα γεγονότα του παρελθόντος. Στις πρώτες συνεδρίες ο θεραπευόμενος σε συνεργασία με τον θεραπευτή θέτει τους στόχους που έχει σκοπό να επιτύχει στη διάρκεια της θεραπείας του και τους κατηγοριοποιεί με σειρά προτεραιότητας ξεκινώντας από αυτόν που θέλει να επιτύχει πρώτο.

Οι συνεδρίες διαρκούν 1 ώρα και στην πρώτη συνεδρία λαμβάνεται εκτενές ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό. Ανάλογα με την φύση και τη σοβαρότητα της διαταραχής ή του προβλήματος που αντιμετωπίζεται μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο 16 με 24 συνεδρίες. Στην αρχή οι συνεδρίες είναι συχνές και στη συνέχεια αραιώνουν με σκοπό την παρακολούθηση και την εδραίωση του αποτελέσματος και την αποφυγή υποτροπής. Στη διάρκεια των συνεδριών δίνονται στον θεραπευόμενο ασκήσεις τις οποίες θα πρέπει να πραγματοποιεί στο σπίτι και να παρουσιάζει στις επόμενες συνεδρίες. Στόχος της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας είναι ο θεραπευόμενος να γίνει ο «ψυχολόγος» του εαυτού του έτσι ώστε να έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο τα τωρινά του προβλήματα αλλά και τις ενδεχόμενες μελλοντικές δυσκολίες.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία αφορά παιδιά και ενήλικους που αντιμετωπίζουν:

  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Κατάθλιψη
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • Διαταραχές προσωπικότητας
  • Διαταραχές πρόσληψης τροφής
  • Προβλήματα συμπεριφοράς
  • Χρόνιο πόνο
  • Προβλήματα διαχείρισης θυμού

αλλά και άτομα που απλά θέλουν να γνωρίσουν εις βάθος τον εαυτό τους ή να λάβουν συμβουλές για προβλήματα που τους απασχολούν.