Σχέδιο δράσης για την Τέλεια νύφη

Γράφει ο Γεώργιος Ι. Ζαμπάκος

Πλαστικός Χειρούργος

 

 

Τι πιο όμορφο από ένα νέο ζευγάρι που αποφάσισε να πει το μεγάλο «Ναι» να συμπορευθεί στη ζωή. Είναι το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου, μιας νέας οικογένειας και εξ ορισμού αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές που προσμένει αλλά και αναπολεί κανείς μετά. Ειδικά η νύφη, αποτελεί το επίκεντρο, και κάθε γυναίκα είναι φυσικό να θέλει να λάμψει εκείνες τις ώρες, να αποκομίσει θετικά σχόλια από τον άμεσο αλλά και τον ευρύτερο κύκλο της και να αντιπροσωπεύει την χάρη και την ομορφιά. Γι’ αυτό εξάλλου επιστρατεύονται όλοι οι συντελεστές: το τέλειο νυφικό – χτένισμα – μακιγιάζ – παπούτσι, η προσεγμένη διακόσμηση, τα λουλούδια και -γιατί όχι- και η συμβολή του πλαστικού χειρουργού.

 

Το τελευταίο δεν πρέπει να θεωρηθεί «ακραίο», αποτελεί δε μία ιδιαίτερα διαδεδομένη πια τάση, αφού ειδικά οι μη επεμβατικές σύγχρονες θεραπείες έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα και μπορούν εύκολα να χαρίσουν στη νύφη ανανέωση, φρεσκάδα, λάμψη και βασικά αυτοπεποίθηση ότι θα είναι ο καλύτερός της εαυτός – με ή χωρίς μακιγιάζ.

 

Το «σχέδιο δράσης» που μπορεί να προσφέρει η πλαστική χειρουργική σε μία νύφη, ποικίλλει βέβαια ανάλογα με την περίπτωση. Χρονικά είναι καλό –όπως εξάλλου και τα περισσότερα στην οργάνωση ενός γάμου- οι θεραπείες να προηγηθούν ακόμα και μήνες πριν από την ημέρα του «μεγάλου ναι», αν και υπάρχουν και λύσεις «εξπρές» της τελευταίας στιγμής. Οι διάφορες θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, που ως επί το πλείστον έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι κυριότερες θεραπείες είναι οι εξής:

 

  • Αποτρίχωση με laser και θεραπεία θυλακίτιδας. Αποτελεί μία από τις απλούστερες αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο ουσιαστικές λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική στον τομέα της αισθητικής. Ποιά νύφη θα θέλει να φοράει το τέλειο νυφικό που θα αποκαλύπτει ανεπιθύμητη τριχοφυϊα -π.χ. στις μασχάλες- ή χειρότερα θυλακίτιδα (που συχνά δημιουργείται από τη χρήση ξυραφιού ή χαλάουας); Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα εξαρτάται από την περιοχή που μας ενδιαφέρει και από το φωτότυπο του δέρματος. Μετά τις απαιτούμενες συνεδρίες το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά μόνιμο. Η επιδερμίδα παραμένει χωρίς τρίχες, λεία, μεταξένια και κυρίως χωρίς ενοχλητικά σπυράκια και κοκκινίλες.
  • Fractional LASER. Το Fractional laser διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα με αποτέλεσμα να προκαλεί σύσφιξη και γενικά ανανέωση του δέρματος με τρόπο φυσικό και ελάχιστα τραυματικό, ενώ ταυτόχρονα έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και για την αντιμετώπιση ουλών ακμής. Παράλληλα, προκαλεί και μια μικρή απολέπιση της επιδερμίδας, αφήνοντας το δέρμα πιο «καθαρό» και φρέσκο. Ιδανικά θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον δύο συνεδρίες με διαφορά ενός μηνός μεταξύ τους. Το Fractional Laser αποτελεί μία θεραπεία βαθείας ανανέωσης. Το τελικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 3-6 μήνες μετά την τελευταία θεραπεία ενώ για τη διατήρησή του αρκεί συνήθως μία επαναληπτική συνεδρία το χρόνο.  Ειδικά για τις ουλές της ακμής απαιτούνται αρκετές θεραπείες, οπότε θα πρέπει αυτές να προγραμματιστούν εγκαίρως για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Μεσοθεραπεία. Η μεσοθεραπεία συνίσταται στην έγχυση ενός μείγματος υαλουρονικού οξέως, βιταμινών, αμινοξέων και φαρμακευτικών ουσιών στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, σε βάθος ελάχιστων χιλιοστών, με μία εξαιρετικά ψιλή βελόνα (2-3 φορές λεπτότερη από τη βελόνα της ινσουλίνης), που αφήνει – στην κυριολεξία – μία σταγόνα σε κάθε τσίμπημα. Με την τεχνική αυτή καταφέρνουμε να δώσουμε στο δέρμα τις θρεπτικές και άλλες ουσίες που χρειάζεται, στην ποσότητα που τις χρειάζεται, ακριβώς εκεί που τις χρειάζεται, με αποτέλεσμα βαθιά ενυδάτωση, σύσφιξη, τόνωση και ανάπλαση του προβληματικού δέρματος, με μείωση των λεπτών ρυτίδων και γραμμών, μείωση των δυσχρωμιών και επαναφορά της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος. Το αποτέλεσμα φαίνεται μέσα σε 7-10 ημέρες και διαρκεί 1-3 μήνες. Μπορεί να επαναλαμβάνεται απεριόριστα για τη διαρκή θρέψη του δέρματος με όλα τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει η μεσοθεραπεία.
  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – Platelet Rich Plasma (PRP). Είναι μια πρωτοποριακή θεραπεία αντιγήρανσης που εκμεταλλεύεται τις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες του οργανισμού της ίδιας της ασθενούς για την αναζωογόνηση του δέρματος.

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά απλή. Λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος από την ασθενή, σαν μία γενική εξέταση αίματος, το οποίο υφίσταται ειδική επεξεργασία με φυγοκέντριση, ώστε να απομονωθεί το πλάσμα με σχεδόν το σύνολο των αιμοπεταλίων του αίματος. Το πλάσμα με τα αιμοπετάλια ενίεται στη συνέχεια μέσα στο δέρμα με τη βοήθεια μια εξαιρετικά λεπτής βελόνας (όπως γίνεται και με την κλασσική μεσοθεραπεία), όπου τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν τους αυξητικούς τους παράγοντες, ενεργοποιώντας τους επουλωτικούς μηχανισμούς του δέρματος χωρίς να υπάρχει τραυματισμός! Έτσι το πρόσωπο δείχνει φρέσκο, λαμπερό και αναζωογονημένο με τον πιο φυσικό τρόπο, εκ των έσω. Συνήθως απαιτούνται 2 συνεδρίες μέσα σε ένα τρίμηνο, το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται δε σε 6 μήνες μετά τη θεραπεία. Η διατήρηση του αποτελέσματος γίνεται με μία επαναληπτική συνεδρία το χρόνο.

  • Ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ. Έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως το καταλληλότερο εμφύτευμα για την διόρθωση των ρυτίδων γύρω από το στόμα, (π.χ. ρυτίδες καπνιστών), τις ρινοπαρειακές αύλακες, τις γωνίες του στόματος, για τον τονισμό του περιγράμματος των χειλιών αλλά και σε συνδυασμό με το Botox® για τις ρυτίδες του μετώπου, του μεσοφρύου και γύρω από τα μάτια. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως, διαρκεί δε 9-18 μήνες ανάλογα με την περιοχή. Οι ρυτίδες «γεμίζουν» με αποτέλεσμα να μην φαίνονται, ενώ το πρόσωπο «γλυκαίνει» και αναδεικνύεται χωρίς την ύπαρξη των ρυτίδων που δυστυχώς «σκληραίνουν» την έκφραση.
  • Botox®/Dysport®. Χρησιμοποιείται κυρίως στο άνω τμήμα του προσώπου, δηλαδή στο μέτωπο (οριζόντιες ρυτίδες), στο μεσόφρυο (κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια) και γύρω από τα μάτια («πόδι της χήνας»). Όταν ενεθεί μέσα σε κάποιον από τους μυς του προσώπου προκαλεί παροδική χαλάρωση αυτού με αποτέλεσμα το δέρμα που βρίσκεται πάνω του να γίνεται πιο λείο και να εξαφανίζονται οι ρυτίδες, ενώ οι υπόλοιποι μυς λειτουργούν κανονικά, επιτρέποντας τη φυσιολογική εκφραστικότητα του προσώπου. Έχει ως αποτέλεσμα κυρίως να διώχνει τα σημάδια της κούρασης και του στρες, έτσι το πρόσωπο φαίνεται φρέσκο και ξεκούραστο. Πρέπει να γίνεται με μέτρο και από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο, ώστε να μη παρατηρηθούν «αστοχίες» που πολλές φορές βλέπουμε σε αποτυχημένα παραδείγματα όπως π.χ. «παγωμένα» πρόσωπα, πτώση των φρυδιών με αποτέλεσμα να φαίνονται τα μάτια βαρειά ή αλλοιωμένη έκφραση. Το τελικό αποτέλεσμα του  Botox®/Dysport® φαίνεται μετά από 10 ημέρες περίπου και διαρκεί 4 έως 6 μήνες.

 

 

Εκτός από τις παραπάνω μη επεμβατικές θεραπείες, πολλές νύφες βρίσκουν ως αφορμή την προθεσμία του γάμου τους για να αντιμετωπίσουν κάποιο αισθητικό πρόβλημα που υπάρχει σε κάποιο σημείο του σώματος ή του προσώπου τους και τις απασχολεί.

Οι συνηθέστερες επεμβάσεις τέτοιου τύπου είναι η ωτοπλαστική και η ρινοπλαστική όσον αφορά το πρόσωπο, ενώ για το σώμα είναι η πλαστική στήθους και η λιποαναρρόφηση. Ειδικά η τελευταία, αποτελεί συχνά τη μόνη λύση, ιδίως για τις γυναίκες με το μεσογειακού τύπου σώμα, οι οποίες, παρόλη τη δίαιτα και τη γυμναστική που κάνουν, δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά «ψωμάκια». Είναι δυστυχώς συχνό το φαινόμενο με τη δίαιτα να «αδειάζει» το πρόσωπο και το στήθος, ενώ γλουτοί και μηροί να μην λεπταίνουν και το τοπικό λίπος να μην μειώνεται ακόμα και μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Η πλέον σύγχρονη τεχνική λιποαναρρόφησης είναι η λιποαναρρόφηση με VASER®, που χρησιμοποιεί την ενέργεια των υπερήχων για να ρευστοποιήσει επιλεκτικά τις εναποθέσεις του λίπους, ενώ διατηρεί ανέπαφους τους υπόλοιπους ιστούς. Αποτελεί ένα πιο ήπιο και αποτελεσματικό μέσο αφαίρεσης του λίπους σε σχέση με την κλασσική λιποαναρρόφηση, σχεδιασμένο για να σμιλέψει το σώμα.

 

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον τρόπο που εσείς θα αποφασίσετε να προετοιμαστείτε για τη μεγάλη σας μέρα, είναι σημαντικό ό,τι κάνετε να το κάνετε για τον εαυτό σας και όχι για κάποιον άλλο.