Χτύπημα στο κεφάλι: Ποια σημάδια δείχνουν ότι είναι σοβαρό

Γράφει ο Στούμπος Γεώργιος

Χειρουργός ΩΡΛ Παίδων & Ενηλίκων

 

 

τραυματισμός απο :

• Οι πτώσεις αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες τραυματισμού στο κεφάλι και μάλιστα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εγκεφαλική κάκωση όταν συμβαίνουν από ύψος πάνω από1.00 m για παιδιά κάτω των 2 χρονών και από ύψος πάνω από 1,50 m για τα μεγαλύτερα παιδιά.

• Τα τροχαίο ατύχημα
• κατά την διάρκεια αθλητικήςδραστηριότητας
• η κακοποίηση των παιδιών

Τι συμβεί μετά από χτύπημα στο κεφάλι;

  1. Απλό οίδημα (καρούμπαλο) που προέρχεται από ρήξη αιμοφόρων αγγείων του κρανίου και του δέρματος.
  2. Κεφαλόπονος. Συμβαίνει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των παιδιών μετά από τραυματισμό της κεφαλής. Στα μικρά παιδιά που δεν μιλούν, ένδειξη κεφαλόπονου, είναι η έντονη ανησυχία και η δυσφορία.
  3. Έμετοι. Περίπου το 10% των παιδιών έχει τουλάχιστον έναν εμετό συνήθως αμέσως μετά τον τραυματισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Συνήθως ο εμετός αυτός είναι το αποτέλεσμα του φόβου και του πόνου.
  4. Απώλεια συνείδησης.
  5. Σπασμοί. Λιγότερο από 1% των παιδιών παρουσιάζουν σπασμούς μετά από χτύπημα στο κεφάλι.
  6. Διάσειση- σύγχυση, αμνησία για τη χρονική περίοδο περί τον τραυματισμό, πονοκέφαλο, εμέτους, και ζάλη με ή χωρίς απώλεια συνείδησης.
Ο χειρουργος ωρλ-ΕΝΤ G. STOUBOS συμβουλεύει
  1. Αντιμετώπιση αιμορραγίας. Εάν το σημείο του τραυματισμού αιμορραγεί, καθαρίστε το με νερό και σαπούνι και πιέστε το με μια καθαρή γάζα. Η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει σε 10 λεπτά. Εάν η αιμορραγία δεν σταματάει ή χρειάζεται συρραφή του τραύματος, ζητήστε βοήθεια.
  2. Στο νοσοκομείο λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος και να ακολουθεί λεπτομερείς κλινική εξέταση ώστε ο ιατρός να ξεχωρίσει τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.
  • Απεικονιστικός έλεγχος. – απλή ακτινογραφία κρανίου Σκοπός του έλεγχου είναι ο αποκλεισμός ύπαρξης κατάγματος κρανίου,αιμορραγίας μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλο, ή άλλης σοβαρής εγκεφαλικής βλάβη.
  • Εξέταση εκλογής για την διερεύνηση πρόσφατου εγκεφαλικού τραυματισμού είναι η αξονική τομογραφία .
Τα παιδιά με ήπιο τραυματισμό κεφαλής αναρρώνουν πλήρως χωρίς επιπλοκές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά με μέτριο εγκεφαλικό τραυματισμό, τα οποία αναρρώνουν πλήρως .