ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ: τι πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Οι ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή έχουν πενταπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με αυτούς που δεν εμφανίζουν την αρρυθμία»

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ);

Η κολπική μαρμαρυγή (KM) είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία), στην οποία οι «κόλποι» της καρδιάς (δυο απ’ τις τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς) συστέλλονται γρήγορα και ακανόνιστα.

Συμπτώματα

Έως το ένα τρίτο των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή είναι ασυμπτωματικοί.

Άλλοι νιώθουν κουρασμένοι ή

αισθάνονται

-αίσθημα παλμών στην καρδιά (αίσθημα «φτερουγίσματος» ή αίσθηση ότι η καρδιά

χτυπά πολύ γρήγορα)

-ζάλη

-δύσπνοια

-πόνο στο στήθος ή

μπορεί να παρουσιάσουν επεισόδια λιποθυμίας.

Φυσικά μόλις εμφανιστεί κάποιο απ’ τα παραπάνω συμπτώματα ο ασθενής πρέπει άμεσα να επισκεφτεί τον γιατρό του, ο οποίος θα καθορίσει εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από κολπική μαρμαρυγή ή από κάποια άλλη αιτία.

Ποιος κινδυνεύει να πάθει κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο συνηθέστερος τύπος διαταραχής του καρδιακού ρυθμού.  Όσο περνά η ηλικία αυξάνεται η πιθανότητα να πάθει κάποιος κολπική μαρμαρυγή: Συνήθως η διάγνωση γίνεται στη δεκαετία των 60 και των 70 ετών, ενώ μετά τα 80 ένας στους 10 πάσχει από κολπική μαρμαρυγή.

Μαζί με την ηλικία και την προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της αρρυθμίας.

Όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ  διατρέχουν αυξημένο  κίνδυνο για εμφάνιση ΚΜ.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ΚΜ είναι:

-Σακχαρώδης διαβήτης,

-υπερθυρεοειδισμός,

-υψηλή αρτηριακή πίεση,

-άπνοια ύπνου,

-χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,

-κάπνισμα,

-πρόσληψη καφεΐνης.

-άγχος.

 

Γιατί η κολπική μαρμαρυγή είναι επικίνδυνη αρρυθμία;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια σοβαρή κατάσταση, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο ή μη εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με ΚΜ είναι 5 φορές πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με αυτούς χωρίς ΚΜ. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου. Επίσης οι γυναίκες με ΚΜ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους άνδρες που πάσχουν από ΚΜ.

Μπορούμε να προλάβουμε το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Ναι, μπορεί να προληφθεί το 60% έως 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με ΚΜ. Εάν έχετε ΚΜ ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιπηκτικά φάρμακα (φάρμακα που αραιώνουν το αίμα). Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή σχηματισμού θρόμβων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε είναι σημαντικό να παίρνετε αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Επιπλέον, για να μην συμβεί το εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να αποφύγουμε την παχυσαρκία με  δίαιτα χαμηλών λιπαρών και σωματική δραστηριότητα και να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε το άγχος. Είναι επίσης σημαντικό να θεραπευτούν αποτελεσματικά, αν υπάρχουν, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για την κολπική μαρμαρυγή;

Η θεραπεία της ΚΜ ποικίλλει ανάλογα με το πόσο διαρκεί η πάθηση και πόσο σοβαρή είναι. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να αναταχθεί (να μην υπάρχει αρρυθμία), σε άλλα να υποτροπιάζει και σε άλλα να παραμείνει μόνιμα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

-Αλλαγές στον τρόπο ζωής,

-καρδιοανάταξη (επαναφορά του φυσιολογικού ρυθμού με ηλεκτρική ανάταξη),

– φάρμακα,

– χειρουργικές επεμβάσεις ή εμφυτευμένες συσκευές, όπως ένας βηματοδότης,

που μπορεί να βοηθήσουν την καρδιά σας να διατηρήσει φυσιολογικό ρυθμό.

 

Κολπική μαρμαρυγή και δίαιτα

 

Η υιοθέτηση μιας δίαιτας με:

-Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και

– περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι πιο σημαντική από ποτέ, όταν έχετε ΚΜ.

(Οι ασθενείς με ΚΜ που τρώνε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και

λαχανικών κάθε μέρα τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία τους).

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε το αλκοόλ ή να πίνετε με μέτρο.

Ορισμένοι ασθενείς διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται όταν πίνουν ποτά που περιέχουν καφεΐνη.

Πίνετε νερό για να μείνετε ενυδατωμένοι.

Αν λαμβάνετε παλιά αντιπηκτικά (Sintrom) καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας πόσα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορείτε να φάτε με ασφάλεια. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει την φαρμακευτική αγωγή. Ευτυχώς τώρα κυκλοφορούν τα καινούργια αντιπηκτικά για τα οποία δεν υπάρχει περιορισμός στη δίαιτα.

Άσκηση και κολπική μαρμαρυγή

Ενώ η έντονη άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΚΜ, η μέτρια  τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων και να οδηγήσει στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι φιλικές προς τη ΚΜ δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

-Γρήγορο περπάτημα,

-ποδηλασία,

-γιόγκα και

-ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Ρωτήστε το γιατρό σας για το ποια είναι η κατάλληλη άσκηση για την περίπτωσή σας.

Κολπική μαρμαρυγή και άγχος

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος όταν διαγνωστεί μια σοβαρή καρδιακή κατάσταση, αλλά όσο περισσότερα γνωρίζετε για την ΚΜ και για το πώς να διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε.

Η συναισθηματική σας υγεία έχει σημασία. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να χαλαρώσετε και να κάνετε τις δραστηριότητες που σας αρέσουν για να μειώσετε το άγχος. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως διαλογισμό, γιόγκα ή να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας. Οι ομάδες υποστήριξης είναι χρήσιμες. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν ώστε ο πάσχων να διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος, αλλά και να παίρνει σωστά τα φάρμακά του.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η ΚΜ είναι μια σοβαρή αρρυθμία, η οποία  όταν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που διαγνωστεί καθυστερημένα σήμερα υπάρχουν φάρμακα που ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Φυσικά η έγκαιρη διάγνωση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την έναρξη της κατάλληλης αγωγής. Οποιαδήποτε ένδειξη αρρυθμίας με ή χωρίς συμπτώματα (σε τυχαία ψηλάφηση του σφυγμού ήένδειξη αρρυθμίας στο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο) πρέπει να ελέγχεται από καρδιολόγο (με ΗΚ Γράφημα καιTRIPLEX καρδιάς και συχνά με HOLTER ρυθμού) με σκοπό να μπει η διάγνωση και να αρχίσει άμεσα η κατάλληλη θεραπεία.