Λιποίδημα και αντιμετώπιση


Κλασική εικόνα Λιποιδήματος Σταδίου 3

Το λιποίδημα είναι μια χρόνια, κληρονομική πάθηση που κυρίως εμφανίζεται στις γυναίκες, μη σαφής αιτιολογίας αλλά χωρίς επιπτώσεις για την υγεία εκτός της αισθητικής εικόνας. 

Παρουσιάζεται οίδημα, που στην πραγματικότητα είναι η άνιση κατανομή λιπώδους ιστού, που ξεκινά από τις λαγόνιες ακρολοφίες έως τους αστραγάλους, χωρίς επιπτώσεις στον άκρα πόδα.

Εμφανίζεται αμφοτερόπλευρα και σπάνια στα άνω άκρα με πιο σύνηθες σημείο αυτό του βραχιονίου.

Πρέπει να τονιστεί ότι η συσσώρευση λίπους δεν επηρεάζεται από τη διατροφή και οφείλεται κυρίως σε ορμονική αιτιολογία.

Επίσης, πρέπει να διαπιστωθεί εάν μαζί με το λιποίδημα συνυπάρχει λεμφοίδημα ή φλεβοίδημα.

 Χαρακτηριστικά του Λιποιδήματος:

 • Ανομοιομορφία κορμού-ποδιών (Εικόνα παντελονιού ιππασίας).
 • Χωρίς οίδημα από αστραγάλους και κάτω.
 • Δερματικές αλλοιώσεις (Κυτταρίτιδα-Φλούδας πορτοκαλιού).
 • Εύκολη δημιουργία αιματωμάτων.
 • Εμφάνιση πόνων στα κάτω άκρα.
 • Δυσκολία βάδισης λόγω λίπους στους μηρούς αλλά κυρίως στα γόνατα.
 • Αρνητικό Stemmer’s Sign (Απουσία εντυπώματος κατά την πίεση).

Η πάθηση διαχωρίζεται σε 4 στάδια και ανάλογα του σταδίου κρίνεται και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

 Μη επεμβατική αντιμετώπιση του Λιποιδήματος:

 • Λεμφική Παροχέτευση με ειδικούς χειρισμούς (MLD)
 • Περίδεση άκρων με ειδικούς ελαστικούς επιδέσμους
 • Αερόβια άσκηση
 • Ελαστικά συμπιεστικά ενδύματα (Κολάν, Κάλτσες ριζομηρίου)
 • Καλό ψυχολογικό υπόβαθρο
 • Σταθερό σωματικό βάρος.

Υπάρχει και η επεμβατική αντιμετώπιση μέσω της λιποαναρρόφησης, που προτείνεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε μεγαλύτερα λιποιδήματα, αλλά και πάλι μετά πρέπει να γίνει κατασκευή συμπιεστικού ενδύματος ώστε να παραμείνουν τα αποτελέσματα. 

Η λεμφική παροχέτευση διά χειρός με ειδικούς χειρισμούς (MLD) στο λιποίδημα έχει σκοπό την απομάκρυνση του ελεύθερου μεσοκυττάριου υγρού ώστε μετά που θα εφαρμοστεί η περίδεση να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην περίμετρο των άκρων.

Το πρόγραμμα  θεραπείας είναι καθημερινό και η διάρκειά του εξαρτάται από το στάδιο του λιποιδήματος και από την πορεία των μετρήσεων, μέχρι να έχουμε τις μικρότερες μετρήσεις. Στο τέλος πραγματοποιούνται οι ειδικές μετρήσεις για την παραγγελία του συμπιεστικού ενδύματος. 

Ένδυμα – Κολάν της Juzo για Λιποίδημα

Οι ασθενείς πρέπεικαθημερινά να φοράνε το ένδυμα και ειδικότερα κατά την άσκηση για να βελτιωθούν περαιτέρω  τα αποτελέσματα. 

 Δυστυχώς, νοσούν παγκοσμίως πάνω από 370 εκατομμύρια γυναίκες από λιποίδημα χωρίς σωστή ενημέρωση ότι υπάρχει θεραπεία που μπορεί να τους βοηθήσει. Ειδικότερα στην Ελλάδα πολλοί ιατροί δεν γνωρίζουν και δεν αξιολογούν την πάθηση αυτή και χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση.

Η γρήγορη και σωστή διάγνωση και η εξειδικευμένη αντιμετώπιση μπορούν να προλάβουν τις επιπλοκές του λιποιδήματος και να δώσουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς αυτούς.

Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Μυτιλήνης, ο επιστημονικός υπεύθυνος Φυσικοθεραπευτής, Θοδωρής Τάκας, είναι πιστοποιημένος στην Ολοκληρωτική Αποσυμφορητική Θεραπεία (CDT/MLD) και στον τομέα των μετρήσεων για την κατασκευή των ενδυμάτων σε συνεργασία με την κορυφαία γερμανική εταιρία ενδυμάτων Juzo, και είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία, ενημέρωση και διευκρίνιση πάντα με σεβασμό και επιστημονική υπευθυνότητα σε κάθε σας ανάγκη.

Θεόδωρος Τάκας
PT, CDT/MLD, DipAcu, BSPTS
Καβέτσου 13, Μυτιλήνη, Τηλ. 22510-29802